Αμ’ έπος αμ’ έργον για τη διαχείριση έκτακτων καταστάσεων στις βιομηχανικές περιοχές

Η πρόσφατη πυρκαγιά στη βιομηχανική περιοχή Στροβόλου πέρα από την καταστροφή που προκάλεσε σε προσωπικό και περιβαλλοντικό επίπεδο, μας ταρακούνησε για έναν άλλο λόγο: βρεθήκαμε πάλι μετά την καταστροφή Επιμηθείς. Και εξηγώ: ήδη επί δημαρχίας του φίλτατου Σάββα Ηλιοφώτου ο Δήμος Στροβόλου είχε αναλάβει την πρωτοβουλία για ολοκληρωμένη προσέγγιση των θεμάτων ασφαλείας στις βιομηχανικές περιοχές, καλώντας όλους τους αρμόδιους φορείς να συμμετάσχουν για λήψη μέτρων πρόληψης και αντιμετώπισης. Ακολούθησαν και άλλες πρωτοβουλίες, οι οποίες δεν τελεσφόρησαν.

Δυστυχώς, οι προσπάθειες αυτές δεν προχώρησαν όπως αναμενόταν. Έτσι επανήλθαμε ως Δήμος Στροβόλου θέτοντας επί τάπητος την πρόθεσή μας να υποστηρίξουμε αυτή την προσπάθεια, τόσο με τις δυνάμεις της Υπηρεσίας του Δήμου όσο και με την πολιτική μας βούληση, ως Δημοτικό Συμβούλιο Στροβόλου. Τα προβλήματα και οι προκλήσεις που εντοπίζονται είναι αρκετά και ουκ ολίγες φορές έχουμε γίνει στο ίδιο έργο θεατές. Δεν θέλουμε να αποδώσουμε ευθύνες, εξάλλου δεν είναι αυτή η δουλειά μας, ούτε να μελετούμε τι συνέβη στο παρελθόν και τι θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά. Στόχος μας, αυτή τη φορά είναι να είμαστε Προμηθείς και όχι Επιμηθείς, να μην αναγκαστούμε να δράσουμε για ακόμα μια φορά μετά την τραγωδία.

Για αυτό και καλέσαμε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, κυβερνητικές Υπηρεσίες, το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, την Ένωση Δήμων Κύπρου, την Επαρχιακή Διοίκηση Λευκωσίας, το Τμήμα Περιβάλλοντος, το Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων, την Πυροσβεστική Υπηρεσία, την Αστυνομία, την Πολιτική Άμυνα, το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας, την ΟΕΒ και το ΕΒΕΛ στα γραφεία του Δήμου για να ανταλλάξουμε απόψεις και να καταλήξουμε σε ένα σχέδιο δράσης.

Μια σημαντική διαφορά στη σύσκεψη που συγκλήθηκε αυτή τη φορά, είναι το ότι ανοίξαμε τη συζήτηση προσκαλώντας και τους ακαδημαϊκούς του Κέντρου Αριστείας CERIDES του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου. Η απόφαση αυτή ελήφθη όχι μόνο διότι οι επιστήμονες πρέπει να έχουν λόγο στον δημόσιο διάλογο αλλά και επειδή φρονούμε ότι έχουν πολύ σημαντική συνεισφορά στην προσπάθεια που βρίσκεται υπό υλοποίηση, με την εμπειρογνωμοσύνη και την εναλλακτική προσέγγιση των πραγμάτων που φέρνουν, μέσω της δικής τους οπτικής των καταστάσεων.

Τόσο εγώ όσο και το Δημοτικό Συμβούλιο είμαστε αισιόδοξοι ότι οι προσπάθειές μας αυτή τη φορά θα ευοδωθούν. Η σύσκεψη στα γραφεία του Δήμου αυτό απέδειξε περίτρανα, ότι υπάρχει η βούληση, απλά χρειάζεται οργάνωση και συντονισμός των ενεργειών των διάφορων φορέων. Δυστυχώς ή ευτυχώς, το σύστημα της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει καταμερίσει με αυτό τον τρόπο τις αρμοδιότητες. Ωστόσο, εμείς ως Δήμος Στροβόλου θα αναλάβουμε τις δράσεις που μας αναλογούν και τον συντονισμό των αρχικών σταδίων αυτής της προσπάθειας, προσδοκώντας στη θεσμοθέτησης μίας διαδικασίας για την ασφάλεια αυτών των περιοχών. Πιστεύουμε ότι μόνον έτσι θα γίνουμε περισσότερο Προμηθείς: μόνον έτσι θα μπορέσουμε να αλλάξουμε τη στοχοθεσία μας και να ασχοληθούμε με θέματα ενημέρωσης και πρόληψης και όχι με την απόδοση ευθυνών κατόπιν εορτής.

Ανδρέας Β. Παπαχαραλάμπους
Δήμαρχος Στροβόλου