Μπορούν να μεταφερθούν από τους ίδιους τους δημότες στο Πράσινο Σημείο Στροβόλου (πίσω από το Leroy Merlin) ή μέσω της υπηρεσίας κατοίκον συλλογής κλαδευμάτων του Δήμου, με την αγορά ειδικών χάρτινων σακουλιών.
Εναλλακτικά, τα κλαδεύματα μπορούν να κομποστοποιηθούν.
Τι είναι η Οικιακή Κομποστοποίηση;
Είναι η φυσική διαδικασία κατά την οποία τα οργανικά απόβλητα, φρούτα, λαχανικά, φύλλα, κλαδέματα κ.ά. μετατρέπονται σε ένα πλούσιο οργανικό μείγμα που λειτουργεί ως εδαφοβελτιωτικό και λίπασμα.
Τα οργανικά απόβλητα στην παρουσία οξυγόνου και διάφορων μικροοργανισμών ελευθερώνουν τα θρεπτικά συστατικά που βρίσκονται δεσμευμένα σε αυτά, καθιστώντας τα διαθέσιμα στα φυτά.
Τι υλικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε στην οικιακή κομποστοποίηση;
- Τσόφλια αυγών, υπολείμματα σαλάτας
- Δημητριακά, ρύζι , αλεύρι, ψωμί
- Φλούδες από φρούτα και λαχανικά,
- Φύλλα, ρίζες και κλαδέματα από τον κήπο
- Φίλτρα του καφέ, στάχτη από το τζάκι, το χαρτί κουζίνας
- Υπολείμματα επεξεργασίας ξύλου όπως πριονίδι και ροκανίδι.
- Ξηροί καρποί και τα περιβλήματα αυτών
- Ελαιοπυρήνες( κουκούτσι ελιάς)
- Άχυρο, καλαμιές
- Οργανικά λιπάσματα (καστανόχωμα, φυλλόχωμα).
Τι υλικά ΔΕΝ μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε στην οικιακή κομποστοποίηση;
- Φλούδες εσπεριδοειδών
- Φύλλα ευκαλύπτου και συκιάς
- Πευκοβελόνες
- Χαρτί γυαλιστερό, με χρώμα ή με μελάνι
- Κρέας και ζωικά απόβλητα
- Λάδι, γαλακτοκομικά
- Πλαστικά, μέταλλα, χημικά
- Προσβεβλημένα από ασθένειες φυτά
Ρίχνουμε στον κάδο κομποστοποίησης τα οργανικά υλικά της κουζίνας μας και προσθέτουμε φύλλα, κλαδιά και λίγο χώμα από τον κήπο μας. Τροφοδοτούμε τον κάδο με ποικιλία υλικών και ανακατεύουμε κατά διαστήματα ώστε να εμπλουτίζεται το μείγμα με οξυγόνο. Το πρώτο «προϊόν» ωριμάζει σε 3 μήνες περίπου και μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε στον κήπο, στις γλάστρες μας ή και στα παρτέρια της αυλής μας. Θα έχει μορφή βρεγμένου χώματος και σκούρο χρώμα.
Για επίσπευση της όλης διαδικασίας χρησιμοποιούνται συνήθως γαιοσκώληκες τους οποίους μπορεί κανείς να προμηθευτεί από τους προμηθευτές των κάδων κομποστοποίησης.
Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τη δημόσια υγεία όταν ακολουθούνται οι απλές αυτές οδηγίες. Το υπό κομποστοποίηση μείγμα δεν περιέχει παθογόνους οργανισμούς λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που αναπτύσσονται κατά τη διαδικασία της κομποστοποίησης και είναι άοσμο.