Διάλεξη από το Δρα Πέτρο Παπαπολυβίου στο πλαίσιο του προγράμματος «Περί Στροβόλου»: «Η ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΣΤΡΟΒΟΛΙΩΤΗ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ», 20/10/22
Στο πλάισιο της Έκθεσης «Περί Στροβόλου», που παρουσιάζει την κοινωνική ιστορία του Στροβόλου, ο Ιστορικός και Αναπληρωτής Καθηγητής Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, Δρ. Πέτρος Παπαπολυβίου, θα παρουσιάσει διάλεξη με θέμα “Η ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΣΤΡΟΒΟΛΙΩΤΗ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ”, την Πέμπτη 20/10/22 και ώρα 19:30 στο Δημοτικό Μέγαρο Στροβόλου.
ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΔΙΑΛΕΞΗΣ
Η διάλεξη παρουσιάζει σε αδρές γραμμές τη ζωή και το έργο του Αρχιεπισκόπου Κυπριανού, μιας από τις σημαντικότερες φυσιογνωμίες της νεότερης ιστορίας της Κύπρου. Ο Κυπριανός, γόνος του Στροβόλου, διατήρησε μέχρι το τέλος της ζωής του στενούς δεσμούς με τη γενέτειρά του, η οποία από την πλευρά της τον έχει τιμήσει με πολλούς τρόπους. Η περσινή επέτειος των 200 χρόνων από την έκρηξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 και των ιουλιανών σφαγών στην Κύπρο αποτέλεσε ευκαιρία επαναξιολόγησης του ρόλου του Κυπριανού, και γενικότερα της Κύπρου στην Ελληνική Επανάσταση.
Υπό το πρίσμα των νέων στοιχείων που έφερε η πρόσφατη έρευνα θα επιχειρηθεί η παρουσίαση των σημαντικότερων σταθμών της ζωής του Αρχιεπισκόπου Κυπριανού και της πολύπλευρης προσφοράς του και η σκιαγράφηση της προσωπικότητάς του.
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΔΡ ΠΕΤΡΟΥ ΠΑΠΑΠΟΛΥΒΙΟΥ
Ο Πέτρος Παπαπολυβίου έζησε τα πρώτα 14 χρόνια της ζωής του, μέχρι την τουρκική εισβολή του 1974 και την προσφυγιά, στην κατεχόμενη, σήμερα, Λάπηθο της επαρχίας Κερύνειας.
Σπούδασε στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Από το 2002 διδάσκει στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, όπου σήμερα είναι αναπληρωτής καθηγητής Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας.
Στο συγγραφικό του έργο περιλαμβάνονται μονογραφίες και άρθρα για την κυπριακή συμβολή στην Επανάσταση του 1821, στους ελληνικούς και στους δύο Παγκοσμίους πολέμους, τον Αγώνα της ΕΟΚΑ και την ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας και την περίοδο της γερμανικής Κατοχής και του Εμφυλίου στην Ελλάδα.
Είναι μέλος της Ειδικής Επιτροπής για την έκδοση από τη Βουλή των Ελλήνων και τη Βουλή των Αντιπροσώπων του «Φακέλου Κύπρου» (εννιά τόμοι μέχρι σήμερα), πρόεδρος της Ακαδημίας Ιστορικών Σπουδών Αγώνα ΕΟΚΑ 1955-1959 και επιστημονικός διευθυντής του Κέντρου Μελετών Τάσσος Παπαδόπουλος.