Ερημοποίηση: Ας συνεργαστούμε για αντιμετώπιση της απειλής

Του Ανδρέα Παπαχαραλάμπους, Δημάρχου Στροβόλου

Η  κλιματική αλλαγή αποτελεί θλιβερή πραγματικότητα της σύγχρονης εποχής, με τον πλανήτη να βιώνει μία πρωτοφανή περιβαλλοντική κρίση. Και δυστυχώς, η καθημερινή μας εμπειρία στο πηδάλιο μιας Τοπικής Αρχής του μεγέθους του Δήμου Στροβόλου αποδεικνύει καθημερινά ότι αυτό το γεγονός δεν έχει εμπεδωθεί από αρκετούς, είτε απλούς πολίτες, είτε άλλους φορείς. Διότι μόνο έτσι μπορεί να δικαιολογηθεί η παντελής αδιαφορία για το περιβάλλον και το μέλλον μας ως ανθρωπότητας στον πλανήτη. Διότι ό,τι κι αν συμβεί, όποια καταστροφή κι αν επέλθει, η Γη θα μπορέσει να ανταπεξέλθει, αυτοί που θα χαθούν είναι οι άνθρωποι.

Στο πλαίσιο αυτό και ενόψει της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας για την Καταπολέμηση της Ερημοποίησης και της Ξηρασίας, με σύνθημα “Rising up from drought together”, προβληματιζόμαστε για τους καλύτερους πιθανούς τρόπους με τους οποίους μπορούμε να προσεγγίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα ενδιαφερόμενα μέρη, φορείς, επιχειρήσεις, μέλη της κοινωνίας των πολιτών και δημότες. Στόχος της Παγκόσμιας Ημέρας για την Καταπολέμηση της Ερημοποίησης και της Ξηρασίας είναι η αντιμετώπιση των άμεσων επιπτώσεων της ξηρασίας και η οικοδόμηση μακροπρόθεσμης ανθεκτικότητας και βιώσιμης ανάπτυξης.

Η αειφόρος ανάπτυξη και η προώθηση της βιωσιμότητας είναι στο DNA του Δήμου Στροβόλου, καθώς για χρόνια είναι πράσινος Δήμος, δίνοντας το παράδειγμα, πολύ πριν γίνουν οι όροι «βιωσιμότητα» και «αειφόρος ανάπτυξη» τόσο διαδεδομένοι. Συνεχίζοντας αυτή την καλή παράδοση, το Δημοτικό Συμβούλιο προσπαθεί μέσω διάφορων δράσεων να ενισχύσει το εθνικό και κοινοτικό έργο για ανάσχεση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής.

Σύμφωνα με στοιχεία του Τμήματος Περιβάλλοντος η Κύπρος είναι ιδιαίτερα ευάλωτη στην απερήμωση, την ξηρασία, την έλλειψη νερού, καθώς και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Χρειαζόμαστε ενισχυμένη παρακολούθηση της κατάστασης, με την αξιοποίηση της τεχνολογίας, με καινοτόμες λύσεις που διευκολύνουν όχι μόνο την αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης, αλλά και με την παροχή λύσεων σε τοπικό επίπεδο. Ο Δήμος Στροβόλου σε συνεργασία με το Τμήμα Περιβάλλοντος και τον Δήμο Λακατάμιας συμμετείχε στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Life Urbanproof, στο πλαίσιο του οποίου δημιουργήθηκε ένα καινοτόμο εργαλείο για παρακολούθηση της κατάστασης σε τοπικό επίπεδο. Το εργαλείο είναι προσβάσιμο διαδικτυακά στη σελίδα http://urbanproof.eu/el/

Με γνώμονα τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης και αντιλαμβανόμενος τις προκλήσεις της εποχής, με τη βιωσιμότητα ως τη μοναδική απάντηση στα προβλήματα που εντοπίζονται στον αστικό ιστό, ο Δήμος Στροβόλου σχεδίασε μαζί με τους Δήμους Λευκωσίας, Λακατάμιας, Έγκωμης, Αγλαντζιάς και Αγίου Δομετίου τη Στρατηγική Ολοκληρωμένης Χωρικής Ανάπτυξής για την πρωτεύουσα. Η εν λόγω Στρατηγική συμπεριλαμβάνει έργα όπως η ανάπλαση του Πεδιαίου ποταμού, η μετάβαση σε μια Κυκλική Οικονομία, η ψηφιακή μετάβαση, η ενεργειακή αναβάθμιση δημοτικών υποδομών και η προώθηση της βιώσιμης αστικής κινητικότητας, με απώτερο σκοπό τη μείωση του αποτυπώματος των Δήμων, την ορθότερη διαχείριση των απορριμμάτων, μέσω της προώθησης της μείωσης, της επαναχρησιμοποίησης και της ανακύκλωσης περισσότερων ρευμάτων αποβλήτων και την προστασία της βιοποικιλότητας μέσω της μεθόδου «λύσεις βασισμένες στη φύση». Η Στρατηγική περιλαμβάνει ένα φιλόδοξο όραμα για τους Δήμους μας με χρονικό ορίζοντα τη νέα προγραμματική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το 2030. Όλοι οι συνεργαζόμενοι Δήμοι πιστεύουμε και υποστηρίζουμε το όραμα που διαφαίνεται στη Στρατηγική, διότι είμαστε βέβαιοι ότι μέσω των έργων αυτών εξασφαλίζεται το ότι η μεγαλύτερη αστική περιοχή της Κύπρου θα μετατραπεί σε μια συμπαγή δύναμη βιώσιμης ανάπτυξης αξιοποιώντας τα μοναδικά συγκριτικά πλεονεκτήματα της πόλης μας.

Έχοντας τα πιο πάνω υπόψη, αντιλαμβανόμαστε ότι θα έχουμε μία γεμάτη δεκαετία, με την δημοτική Υπηρεσία να αναλαμβάνει το δύσκολο έργο να εξισορροπήσει την καθημερινότητα των Δήμων με την ανάπτυξη και τα νέα έργα. Ωστόσο είμαστε βέβαιοι ότι όλοι οι φορείς, το Κράτος, η κοινωνία των πολιτών, οι δημότες, οι ΜΚΟ, οι επιχειρήσεις και τα ακαδημαϊκά ιδρύματα του τόπου μας θα σταθούν αρωγοί και υποστηρικτές σε αυτή την προσπάθεια. Ευελπιστούμε ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς θα ανταποκριθούν στην προσέγγισή μας, για να εργαστούμε όλοι μαζί έτσι ώστε να έχουμε την πρωτεύουσα που μας αξίζει.