Το 7ο Φεστιβάλ Θεάτρου του Δήμου Στροβόλoυ συνεχίζεται με το έργο «Φόνισσα», του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, σε σκηνοθεσία Μαρίνας Βρόντη, από την ΕΘΑΛ, την Τρίτη 16/5/23 και ώρα 20:30 στο Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου.
Η «Φόνισσα» είναι ένα εκτενές διήγημα γραμμένο το 1903 σε καθαρεύουσα γλώσσα, στο οποίο αρκετοί αναλυτές βρίσκουν ομοιότητες με το «Έγκλημα και Τιμωρία» του Ντοστογιέφσκι. Η ιστορία διαδραματίζεται στη Σκιάθο, στο νησί του συγγραφέα. Η γριά Χαδούλα ή Φραγκογιαννού είναι μια από τις πιο εμβληματικές ηρωίδες της Ελληνικής λογοτεχνίας που οδηγείται στο έγκλημα, βλέποντας το ως τη μόνη διέξοδο από τη βασανισμένη ζωή που μοιραία περιμένει τις γυναίκες της εποχής της και της κοινωνικής της θέσης. Θύτης ή θύμα της κοινωνικής αδικίας η Φραγκογιαννού;
Ο τρόπος που ο συγγραφέας προσπάθησε να διεισδύσει στην ψυχή της ηρωίδας θεωρήθηκε από πολλούς αναλυτές μοναδικός. Μιας ηρωίδας που το κακό που διαπράττει δεν είναι το καθημερινό κακό, το συνηθισμένο, το κοινωνικό, αλλά το μέγα κακό, το ριζικό, το ασυγχώρητο. Παράλληλα μεταφέρεται στον αναγνώστη/θεατή ο ευρύτερος περίγυρος του νησιού, η θέση της γυναίκας στη μικρή κοινωνία και οι αντιθέσεις μεταξύ των φτωχών χωρικών και των ανώτερων κοινωνικά στρωμάτων.
Συνεπώς η “Φόνισσα”, αν και γραμμένη περισσότερο από ένα αιώνα πριν θεωρείται δικαίως ένα από τα σημαντικότερα διηγήματα της ελληνικής λογοτεχνίας, αφού υπέδειξε την καταπίεση του γυναικείου φύλου σε μία εποχή κατά την οποία οι γυναίκες στερούνταν πολλές, θεμελιώδεις ελευθερίες.
Περίληψη Έργου:
Τα χρόνια που ζούσε η Φραγκογιαννού δεν ήταν εύκολα για μια γυναίκα. Κατά την ίδια η γέννηση της γυναίκας μόνο βάσανα έφερνε και στην ίδια και στην οικογένειά της. Έτσι το βράδυ που ξενυχτούσε πάνω από το προσκέφαλο της νεογέννητης άρρωστης εγγόνας της, αναλογιζόμενη τα δεινά που είχε περάσει ως παιδί, ως σύζυγος και ως γιαγιά πια, θόλωσε το μυαλό της ή όπως λέει ο Παπαδιαμάντης «εψήλωσεν ο νους της» και έπνιξε το βρέφος στην κούνια του. Από εκείνη την ώρα χρήζει τον εαυτό της «σωτήρα» του κόσμου από τα μικρά κορίτσια και «σωτήρα» των κοριτσιών από τα βάσανα του κόσμου. Συνεχίζει τα εγκλήματά της μέχρι που η χωροφυλακή αρχίζει να την κυνηγάει και στην προσπάθειά της να ξεφύγει, να βρει καταφύγιο και να αλαφρύνει την ψυχή της με μια εξομολόγηση σε ένα ερημητήριο στον Άγιο Σώστη στον πνευματικό εκεί, δεν τα καταφέρνει και σκοτώνεται. Η Φραγκογιαννού βρίσκει τον θάνατο μεταξύ της ανθρώπινης και της θείας δίκης καθώς από τη μία την κυνηγάει η χωροφυλακή και από την άλλη πνίγεται από τα νερά της παλίρροιας.
Συντελεστές:
Σκηνοθεσία: Μαρίνα Βρόντη
Σκηνικά/Κοστούμια: Γιώργος Γιάννου
Μουσική σύνθεση/επιμέλεια: Γιώργος Ανδρέου
Διδασκαλία πολυφωνικών τραγουδιών: Κωνσταντίνα Ξενοφώντος
Κίνηση: Χλόη Μελίδου
Σχεδιασμός φωτισμών: Βασίλης Πετεινάρης
Βοηθός σκηνοθέτη: Θεοδώρα Βήχα
Παίζουν:
Σαββίνα Γεωργίου, Νίκη Δραγούμη, Μυρτώ Κουγιάλη, Χριστίνα Κυριάκου, Κωνσταντίνα Ξενοφώντος, Παναγιώτα Παπαγεωργίου, Μαρίλια Χαριδήμου
Όλα τα έσοδα από την πώληση των εισιτήριων θα διατεθούν
για την ενίσχυση της Στέγης «Άγιος Χριστόφορος»
Αριθμός Άδειας Εράνου: ΝΠ 26/2023
Είσοδος: €5
Πληροφορίες: 77 777040
Εισιτήρια: tickethour.com.cy, σχετ. σύνδεσμος εδώ.