Κοινή ανακοίνωση Δημάρχων Μείζονος Λευκωσίας
Σε σημερινή σύσκεψη όλων των Δημάρχων της Μείζονος Λευκωσίας εξετάστηκε η κατάσταση που διαμορφώθηκε μετά το κλείσιμο του σκυβαλότοπου Κοτσιάτη και τη λειτουργία των 8 πράσινων σημείων και των ιδιωτικών μονάδων απόρριψης κλαδεμάτων και άχρηστων υλικών. Στη σύσκεψη επισημάνθηκε εκ νέου ότι ορθώς έκλεισε ο σκυβαλότοπος Κοτσιάτη διότι έπρεπε να προσαρμοστεί και η Κύπρος με τα ευρωπαϊκά δεδομένα, που δεν επιτρέπουν την ταφή των σκυβάλων και άλλων υλικών. Ωστόσο, στη σύσκεψη των Δημάρχων ομόφωνα διαπιστώθηκε ότι οι ανησυχίες και προειδοποιήσεις που είχαν απευθύνει οι Δήμοι όταν έκλεισε ο Κοτσιάτης, δυστυχώς δικαιώθηκαν.
Συγκεκριμένα προειδοποιούσαμε από τον περασμένο Οκτώβριο, σε ειδική σύσκεψη στο Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, ότι θα προέκυπταν μια σειρά από σοβαρά προβλήματα, που το αρμόδιο υπουργείο Γεωργίας (μέσω του Τμήματος Περιβάλλοντος), όφειλε να διαχειριστεί σωστά και έγκαιρα. Δυστυχώς, η διαχείριση των προβλημάτων υπήρξε πρόχειρη και επιφανειακή, με αποτέλεσμα να γινόμαστε σήμερα μάρτυρες τραγικών καταστάσεων, αφού ο μεν Κοτσιάτης έκλεισε αλλά δημιουργούνται παντού μικροί και μεγάλοι Κοτσιάτηδες εντός οικιστικών περιοχών σε όλες τις δημαρχούμενες περιοχές.
Ειδικότερα στη σύσκεψη των Δημάρχων Μείζονος Λευκωσίας επισημάνθηκαν τα ακόλουθα:
- Αυξήθηκε κατακόρυφα το κόστος εναπόθεσης οικιακών σκυβάλων στο εργοστάσιο Κόσιης (οκτώ φορές πάνω) και με οδηγία του Υπουργείου αυτό το επιπλέον κόστος επιμερίζεται σταδιακά στους Δήμους και κατ’ επέκταση στους δημότες. Ουδεμία από το κράτος επιδότηση.
- Χρεώθηκαν, ετήσια, οι Δήμοι με χιλιάδες επιπλέον ευρώ για τη λειτουργία των οκτώ πράσινων σημείων στην επαρχία Λευκωσίας πέριξ των δημαρχούμενων περιοχών, τα οποία ίδρυσε το αρμόδιο Υπουργείο σε χώρους που το ίδιο έκρινε ότι προσφέρονται. Για το ευρύ κοινό των δημαρχούμενων περιοχών η αξιοποίηση των πράσινων σημείων είναι δύσκολη επειδή οι δημότες θέτουν θέμα απόστασης και έλλειψης μεταφορικού μέσου. Τούτο οδηγεί σε πολλαπλασιασμό των φαινομένων απόρριψης άχρηστων υλικών σε οικόπεδα εντός των οικιστικών περιοχών.
- Δημιουργήθηκαν και αδειοδοτήθηκαν από το κράτος ιδιωτικές μονάδες που δέχονται διάφορα ρεύματα άχρηστων υλικών, έναντι μεγάλης χρέωσης για κάθε φορτίο που απορρίπτεται. Η μια μονάδα Μιτσερού έκλεισε εδώ και μέρες λόγω πυρκαγιάς. Αδειοδοτήθηκε και λειτουργεί μονοπωλιακά μια άλλη μονάδα στην Ποταμιά, της οποίας οι χρεώσεις είναι κατά πολύ μεγαλύτερες του Μιτσερού. Πως ελέγχει το αρμόδιο Υπουργείο τις χρεώσεις; Υπάρχει πολιτική καθορισμού τιμών;
- Εξουδετερώθηκαν τα σκιπ, αφού από 60 ευρώ που στοίχιζε η ενοικίαση του, το κόστος εκτοξεύθηκε στα 200 ευρώ, με αποτέλεσμα να είναι πέρα για πέρα ασύμφορη η ενοικίαση από το κοινό. Έτσι, πολλά από τα υλικά που τα σκιπ απέρριπταν ως άχρηστα στον Κοτσιάτη, τώρα βρίσκονται πεταγμένα σε χωράφια και οικόπεδα εντός οικιστικών περιοχών.
Το αρμόδιο υπουργείο Γεωργίας που πήρε όλες τις αποφάσεις και χρέωσε τους Δήμους και με κόστος και με ευθύνες, δεν μπορεί να συνεχίσει να παρακολουθεί με απάθεια αυτή την κατάσταση. Υπάρχει ενώπιον του εδώ και μήνες (από τον περασμένο Μάρτιο) πλήρης ενημέρωση από τους Δήμους Μείζονος Λευκωσίας, μαζί με το σχετικό οικονομικό κόστος που προέκυψε, αλλά ουδεμία απάντηση δόθηκε.
Οι Δήμαρχοι Μείζονος Λευκωσίας μετά τη σημερινή τους σύσκεψη εισηγούνται τα ακόλουθα:
α) Να ελεγχθεί με αυστηρότητα εάν οι ιδιωτικές μονάδες που αδειοδοτήθηκαν διαθέτουν την κατάλληλη τεχνική και άλλη υποδομή, προκειμένου να διαχειρίζονται σωστά τα απόβλητα και όχι να τα θάβουν, όπως γινόταν στον Κοτσιάτη. Τι έγινε στην μονάδα του Μιτσερού; Γιατί εξελισσόταν σε νέο Κοτσιάτη και γιατί δεν ανοίγει μετά την πυρκαγιά που ξέσπασε εκεί;
β) Η πλήρης αξιοποίηση των πράσινων σημείων είναι απολύτως αναγκαία, για να δικαιολογείται και το κόστος λειτουργίας που επωμίστηκαν, αναλογικά, οι Δήμοι. Επιβάλλεται η οικονομική χρηματοδότηση μιας μεγάλης διαφωτιστικής εκστρατείας ώστε το ευρύ κοινό να ενημερωθεί κατάλληλα. Παράλληλα το υπουργείο θα πρέπει να προχωρήσει στη διαδικασία χρηματοδότησης της β’ φάσης πράσινων σημείων σε κοντινές στους δημότες περιοχές, οι οποίες να χρησιμοποιούνται ως προσωρινά διαμετακομιστικά σημεία, ώστε να αντιμετωπιστεί αποφασιστικά η άναρχη απόρριψη σε οικόπεδα, πεζοδρόμια και άλλους ανοικτούς χώρους.
γ) Να κατατεθεί στη Βουλή ολοκληρωμένη πρόταση Νόμου που να ρυθμίζει την επιβολή αυστηρών ποινών σε όσους ρυπαίνουν το περιβάλλον εντός των οικιστικών περιοχών, απορρίπτοντας πάσης φύσεως άχρηστα και κλαδέματα σε ανοικτούς χώρους.
Εν κατακλείδι, επιθυμούμε να υπογραμμίσουμε εμφαντικά ότι το κλείσιμο του σκυβαλότοπου Κοτσιάτη άφησε μόνη στο χειρισμό των προβλημάτων που προέκυψαν και θυματοποίησε την Τοπική Αυτοδιοίκηση, οδηγώντας την σε μεγάλες επιπλέον οικονομικές επιβαρύνσεις. Ταυτόχρονα οδηγεί τους δημότες σε περαιτέρω επιβαρύνσεις για την αποκομιδή των σκυβάλων τους και δημιουργεί νέους μικρούς ή μεγάλους Κοτσιάτηδες παντού! Αυτό ήταν το ζητούμενο από πλευράς υπουργείου; Να επέλθει μια δραματική αύξηση στα έξοδα των Δήμων και των δημοτών για τη διαχείριση των αποβλήτων αλλά ταυτόχρονα να πολλαπλασιαστούν τα προβλήματα καθαριότητας;
Καλούμε τον υπουργό Γεωργίας κ. Κ. Καδή να συγκαλέσει το συντομότερο ειδική σύσκεψη ώστε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη ν’ αναλάβουν τις ευθύνες τους και να υπάρξει πραγματική πρόοδος στα θέματα διαχείρισης αποβλήτων και καθαριότητας των πόλεων.
Καλούμε ταυτόχρονα όλους τους δημότες να συνειδητοποιήσουν, επιτέλους, ότι το διπλανό οικόπεδο δεν αποτελεί λύση στα προβλήματα διαχείρισης αποβλήτων. Οφείλουν να συνεργασθούν με τις Τοπικές Αρχές, για να βελτιωθεί ριζικά η περιβαλλοντική εικόνα των πόλεων μας.