Ομιλία Δημάρχου Στροβόλου στην εκδήλωση «Ο Ελληνισμός του Κώστα Μόντη», που διοργάνωσε το Δικηγορικό Γραφείο Χριστόδουλος Γ. Βασιλειάδης & ΣΙΑ ΔΕΠΕ, 12/2/19
Είναι με συγκίνηση και δέος που πλησιάζουμε κάθε φορά το έργο του Κώστα Μόντη, του σοφού αυτού γέροντα και ταυτόχρονα αιώνιου έφηβου, του οποίου η ποίηση μπορεί, όχι μόνο να τέρψει τις καρδιές μας, αλλά και να οξύνει τη σκέψη και την κρίση μας και να εμπλουτίσει τον κόσμο των ιδεών και της προσωπικότητας του κάθε αναγνώστη των στίχων του.
Η αποψινή εκδήλωση τιμής στο έργο αυτού του ύψιστου εκφραστή του ελληνικού ψυχισμού μας, δεν τιμά μόνο τον ποιητή, τιμώνται ταυτόχρονα και οι οργανωτές, το δικηγορικό γραφείο Χριστόδουλου Βασιλειάδη και το Ίδρυμα Κώστα Μόντη, οι άξιοι ομιλητές Πέτρος Παπαπολυβίου και Παντελής Βουτουρής, καθώς και όλοι οι συμμετέχοντες στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα που θα ακολουθήσει.
Η τιμητική αυτή εκδήλωση είναι και επίκαιρη από πολλές πλευρές. Θα υπενθυμίσω μόνο μία: ότι ο ποιητής μας γεννήθηκε στις 18 Φεβρουαρίου το 1914 και έφυγε από τη ζωή την 1η Μαρτίου 2004 πλήρης ημερών στα 90 του χρόνια, και όπως φαίνεται, οι ημερομηνίες αυτές είναι πολύ κοντά στη σημερινή, και η εκδήλωση που θα παρακολουθήσουμε έχει τον γενικό και καίριο τίτλο «Ο Ελληνισμός του Κώστα Μόντη», αφού είναι σε όλους μας γνωστή η τεράστια και ανεξάντλητη αγάπη του ποιητή για την Ελλάδα, τον Ελληνισμό ολόκληρο και την ελληνική γλώσσα, κι ας παραπονιέται που «μένουμε αδικαίωτοι κι’ αχειροκρότητοι» παρηγορείται όμως γιατί «αντισταθμίζει που γράφουμε Ελληνικά!», όπως εξέφρασε σε ολιγόστιχο ποίημά του.
Μνημονεύουμε, λοιπόν, Κώστα Μόντη, ποιητή διαχρονικό, αλλά και σύγχρονο, σπουδαίο ερμηνευτή της φωνής του καιρού μας, αλλά και των καιρών των μακρινών, ποιητή, ο οποίος εμπλούτισε τη μακραίωνη ποιητική παράδοση του τόπου μας και συνέβαλε με τον ποιητικό πλούτο του στην πανελλήνια κληρονομιά μας. Και δεν είναι λίγοι οι λόγοι γιατί αξίζει την τιμή και τη μνημόνευση, αφού «ως άνθρωπος ήταν ποιητής και ως ποιητής άνθρωπος» και τώρα που δεν είναι πια ανάμεσά μας, μπορούμε με βεβαιότητα να τον αποκαλέσουμε μέγιστο ποιητή, αλλά και σημαντικότατο πεζογράφο και εξαίρετο συγγραφέα θεατρικών επιθεωρήσεων και σπουδαίο τεχνίτη στίχων για μελοποίηση. Και πάνω από όλα θα πρέπει να τον μνημονεύουμε για την ευγένεια και την καλοσύνη του, που τον έκαναν συχνά να δηλώσει στην ποίηση του πως «περίεργο πράμα η καρδιά, όσο τη σπαταλάς, τόσο περισσότερη έχεις.»
Οφείλουμε, ως λαός, να διαφυλάξουμε ως κόρην οφθαλμού και να εργαστούμε, έτσι ώστε η μεγαλειώδης συγγραφική παρακαταθήκη που κληροδότησε σε κάθε Έλληνα ο δικός μας Κώστας Μόντης, ο Μόντης της Κύπρου αλλά και του απανταχού Ελληνισμού, να αποτελέσει έναν πνευματικό φάρο για το τώρα, το αύριο, για το μέλλον των επόμενων γενιών των Ελλήνων.
Και κάτι ακόμη – πιο προσωπικό. Τη σπίθα για την αγάπη μου για την ποίηση και ειδικότερα για την Κυπριακή ποίηση άναψε ο Κώστας Μόντης. Το συγκλονιστικό του έργο «Γράμματα στη μητέρα» αποτελεί το δικό μου πνευματικό οδικό και το ερέθισμα που με τράβηξε πιο κοντά στην κυπριακή ποίηση. Η αγάπη μου για τον πραγματικό πνευματικό θησαυρό που άφησε ο Μόντης, έγινε ακόμη πιο δυνατή μετά και από τη γνωριμία μου με τον εγγόνο του, τον εξαίρετο αυτόν νέο, με τη βαριά κληρονομιά του αίματος και ονόματος που φέρει.
Κλείνοντας, εκφράζω τα θερμά μου συγχαρητήρια προς τους διοργανωτές και ειδικότερα, στον αγαπητό φίλο, Χριστόδουλο Βασιλειάδη, του οποίου η αγάπη για τον πολιτισμό, τα γράμματα και την εθνική μας παράδοση και κληρονομιά, αποδεικνύεται έμπρακτα και από την διοργάνωση της αποψινής εκδήλωσης.
Τέλος, συγχαίρω όλους τους ομιλητές και τους καλλιτέχνες που θα ζωντανέψουν τη μουσικοθεατρική παράσταση «Με την καρδιά να ελίσσεται μέσα από τις πληγές….» και συμπληρώνω με μια δική μου απορία, δοσμένη σε στίχο του: «Ήταν καρδιά αυτή να σταματήσει;»
Ανδρέας Παπαχαραλάμπους
Δήμαρχος Στροβόλου